10 places to visit in Suriname

Suriname was nooit echt het plan. Ik ga weg uit Europa, dus ik was aan het kijken waar ik nog heen zou willen als vakantie rond mijn verjaardag in de landen op dit continent. Maar eerlijk, niks sprak mij aan. En toen een vriend zei dat hij naar Suriname ging, riep ik spontaan: ik ga mee. Natuurlijk meer als grapje, maar het bleef maar in mijn hoofd zitten. Ik ben gek op de Surinaamse cultuur, het eten en ja, de mannen ;)…dus eigenlijk was het de enige logische plek om mijn 44ste verjaardag te vieren. En wow, binnen een dag was ik al zo verliefd op dit mooie land. Het is groen, ongerept, rauw op een charmante manier, de mensen zijn zo vriendelijk, Paramaribo is vibbin’ en oh..het eten…alleen daarvoor zou je al moeten gaan! Dus ja, het doel van mijn vakantie toen de douane op Zanderij vroeg wat de reden voor bezoek was, was eten. Met een grote lach kreeg ik te horen dat ik dan in Suriname goed zat. Maar natuurlijk is er meer…de 10 leukste plekjes deel ik maar al te graag met jullie:

Courtyard by Marriott Paramaribo
Waar Torarica voornamelijk genoemd wordt, moet ik eerlijk bekennen dat dit mij niet echt trok. Ja het is dicht bij alle actie en schuin tegenover mijn geliefde palmentuin en favoriete eettentje (zie volgende tip), maar juist de drukte was dat ik koos voor de ietsjes verder gelegen Courtyard. Vooral het zien van de tuin online maakte dat ik hier boekte. En waar een vriend nog grapte dat het gephotoshopt was, kan ik je zeggen, de foto’s online doen het echt geen eer aan. De tuin is nog mooier in het echt. Groen met de mooiste planten en bloemen. Vanaf de ligbedjes op het strandje kijk je over de Surinaamse Rivier, terwijl je het zacht geruis hoort van de palmbomen. Daarnaast bezit het hotel over een fitnessruimte en zwembad. Het personeel is supervriendelijk en de service is hoog! Enige minpuntje: op de menukaart staan maar 2 Surinaamse gerechten…maar er is mij verteld dat een Saoto soep zo voor je gemaakt wordt als je er naar vraagt.

Su-Boxed
Op zoek naar echte Surinaamse gerechten kwam ik onderweg van het hotel naar de Palmentuin dit heerlijke tentje tegen op Waka Pasi. Op het bord langs de kant van de weg stonden de lekkerste gerechten, en deze wisselen elke dag. Dit is, denk ik, de enige vakantie dat ik echt zo gezond heb gegeten. Vers, goed gekruid, met heerlijk Surinaamse groente en vaak geserveerd met rijst. Oh en staat Kraboe op het menu, kies deze dan zeker, want het is even worstelen, maar zooo lekker! Naast het heerlijke eten, maakt het personeel en eigenaresse ook zeker dat je hier vaak terug wilt komen. Ben je er toevallig van 21 november tot 27 november, dan wordt er Gastro Wiki (restaurantweek) georganiseerd, en Su-Boxed is van de partij!

Palmentuin
Gek op palmbomen, dan kun je hier je hart ophalen. Zo bijzonder om zoveel palmbomen bij elkaar te zien en heerlijk om doorheen te wandelen.

Waka Pasi
Naast de palmentuin vind je Waka Pasi. Overdag kun je er terecht voor koffie, bubble tea, heerlijk ijs in Surinaamse smaken, gezonde smoothiebowls of een heerlijke lunch en loop je gezellig over de boulevard. ‘S avonds is dit de plek om uit te gaan & drankje te drinken, ik heb nog nooit zo’n vibe meegemaakt. Dit is waar heel jong (en oud) Paramaribo in het weekend samen komt om te hangen en te chillen.

Blauw Grond
De enige plek waar je echt naar toe gaat voor maar 1 gerecht: Saoto soep. Tuurlijk, de rest van de gerechten in de kleine restaurantjes in deze Javaanse wijk zijn ook heerlijk. Maar de beste Saoto soep in Paramaribo eet je echt hier (vraag de locals maar ;)!). Verwacht geen gezellige restaurantjes, Surinamers eten vooral thuis en komen dan ook volop afhalen in deze wijk. Maar geloof me, hoe een eettentje eruit ziet, doet er echt niet meer toe als je geniet van al het lekkers wat men er verkoopt.

Centrale Markt
Dat Surinamers vooral thuis eten, is dan ook te merken aan het feit dat de centrale markt 6 dagen per week open is. In deze grote hal verkoop men naast de verste groente, vis en vlees, ook heerlijke broodjes Pom (voor nog geen euro omgerekend) in de kleine restaurantjes aan de rand. Helaas had ik alleen handbagage want de gezouten vis en gedroogde garnaaltjes had ik anders zeker meegenomen. Ook kun je hier terecht voor sieraden en kleding.

Roopram
Waar het bij ons vooral een MacDonalds is op elke hoek in de hoofdstad, geldt dit in Paramaribo voor Roopram. Anders is dat je hier dus geen fastfood krijgt, letterlijk & figuurlijk, want je moet wel even wachten. Maar geloof me, de roti is het wachten waard. En happy me, je kan dus ook gewoon zelf je bordje samenstellen (geen kousenband voor mij)! En nee het interieur is geen schoonheidsprijs waard. Dus vooral gewoon niet op letten maar focus op de heerlijke smaken!

Dolfijnen Sunset Tour
Hier kwam echt een bucketlist dingetje voor mij uit. Ik wou altijd al dolfijnen dicht bij zien maar niet getraind of in gevangenschap. Ik boekte bij Orange Suriname de Sunset tour en voor nog geen €30 euro maak je een geweldige boottrip over Surinamerivier waar je dus de Guiana dolfijnen (deze dolfijnen zijn dus heel licht grijs met roze) in het wild kan spotten. De dolfijnen zijn nieuwsgierig, dus ze komen regelmatig even omhoog dicht bij je boot. Uiteraard ook gewoon om te ademen, maar ze laten zich niet afschrikken door de bootjes dus de kans is heel groot dat je een paar spot tijdens de tour. Daarnaast bezoek je tijdens de tour een voormalige plantage en geniet je op de terugweg van een prachtige zonsondergang. Oh en deze foodie was ook nog eens heel blij met de heerlijke loempia’s en bakbana die er, samen met drankjes, naar keuze worden geserveerd tijdens deze tour. Maar eerlijk, deze keer stalen de dolfijnen toch echt de show! 😉

Brownsberg watervallen
Ik kreeg wel even wat commentaar toen ik zei dat ik vooral voor het eten in Suriname was. Want je MOET toch echt wel de binnenlanden zien. Dus okay, ik boekte toch ook maar nog een tourtje bij Orange Suriname naar Brownsberg. Spijt? Haahahah, zeker niet! Alleen de reis naar het plateau is al een heel avontuur. Je rijdt echt letterlijk door de jungle en werden door onze geweldige gids ook regelmatig gewezen op al het moois, en de bus werd stop gezet toen er apen van de ene naar andere boom slingerde. Als ik zeg dat ik mij voor mijn reis echt niks kon voorstellen van Suriname, dan was dit wel het laatste wat ik verwachte. Ik zat gewoon in het Jungle book, met lianen en al…oh en met vervelende steekvliegen. Dat dan wel weer. Maar geloof me, die neem je voor lief als je het uitzicht ziet op het plateau. Maar ook als je de tocht door de jungle naar beneden neemt om een verkoelende douche te nemen onder een waterval. Nu snap ik dat Surinamers zo trots zijn op de binnenlanden…de natuur is nog ongerept en zo groen. En ja, je MOET dus echt even zo’n tour boeken of wat verder weg voor een paar dagen op een prachtig resort.

Healthy Community
Last but not least…heerlijk gezonde ontbijtjes scoor je op Waka Pasi bij Healthy Community. Ze serveren de lekkerste en verste smoothiebowls met de meest verrassende smaakcombinaties. Liever on te go, een smoothie is zo voor je gemixt. En neem dan gelijk een zakje zelfgemaakte koekjes mee!

Suriname heeft mij echt verrast en ik voelde me er zo welkom, geen moment spijt gehad dat ik deze trip nog even meegepikt heb. En ik weet zeker dat ik hier vaker ga komen! Van tevoren werd ik via de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd over de veiligheid, waaronder de opmerking dat je ook overdag niet alleen over straat moet lopen. Natuurlijk is tijdens reizen het altijd goed om op je hoede te zijn, dit geldt echter voor elk land (inclusief ons eigen landje), maar ik heb mij op geen enkel moment onveilig gevoeld in dit prachtige land. En ja, zelfs als vrouw alleen, zonder bodyguard of geld verstoppen in mijn beha, onderbroek of welke gekke trucs men ook aanraadt, heb ik hier overdag heerlijk mijn 10.000 stapjes kunnen zetten, want al dat heerlijke eten moest natuurlijk ook verbrand worden ;)!

Nogmaals, de eetcultuur is voornamelijk gebaseerd op thuis eten en afhalen. De meeste restaurantjes zien er daarom niet heel gezellig uit, maar als je veel reist, weet je dat juist de plekjes waar je onder tl verlichting eet, het beste lokale eten verkopen. Hou je echter van luxe, dan zijn er ook genoeg mooie restaurants. Bistro Brwni is daar een voorbeeld van. En tijdens de Gastro Wiki (restaurant week) van 21 t/m 27 november kun je hier en bij diverse restaurants in Paramaribo genieten van de speciaal hiervoor samengestelde menu’s.

English version:

Suriname was never really the plan. I’m leaving Europe, so i was looking at places i still wanted to go to for a birthday trip on this continent. But honestly, nothing stood out. And when a friend said he was going to Suriname, i spontaneously shouted: i’m coming with you. Obviously, more as a joke, but it got stuck in my head. I love the Surinam culture, the food and yes, the men ;)…so it just seemed the most logically place to celebrate my 44th birthday. And wow, within a day i fell so much in love with this beautiful country. It’s green, untouched, raw in a charming way, the people are so friendly, Paramaribo is vibbin’ and oh..the food…just for that you have to visit it! So yeah, when customs asked me on Zanderij for the purpose of my visit, i answered food. With a big smile he answered, well you are in the right place for that. But ofcourse there’s more…i love to share the 10 places to visit with you:

Courtyard by Marriott Paramaribo
Torarica got named mostly when mentioning coming to Su, but honestly i must admit, i wasn’t into it. Yes, it’s close to all the action and across from my belovend Palm garden and favorite place to eat (see next tip), but it was the fuss that made me choose Courtyard instead, eventhough it was further away. Especially seeing the garden online made me book it. And as a friend joked that it was photoshopped, i can tell you, the photos online don’t do it justice. The garden is even better in real life. Green with the most gorgeous plants and flower. From the sunbeds on the beach you look over the Surinam river, while you hear the soft ruffles of the palmtrees. The hotel also has a fitness room and pool. The personnel is super friendly and the service is high! Only minus: on the menucard there are only 2 Surinam dishes, but a little birdy told me they could make an Saoto soup if you asked for it.

Su-Boxed
Looking for real local Surinam food on my way from the hotel to the Palm garden i run into this delicious place on Waka Pasi. The sign on the side of the road mentioned the most delicious dishes and they change every day. This is, probably, the only holiday i took, where i have eaten so healthy. Fresh, well seasoned, with delicious Surinam veggies and mostly served with rice. Oh and if Krabou is on the menu, choose it, as eventhough it’s a struggle, it’s sooooo good! Besides delicious food, the personnel and owner makes you want to come back more often. If you are in Surinam on the 21 of November till 27 November, it’s restaurant week (Gastro Wiki) and Su-Boxed is ofcourse part of it!

Palm garden
Crazy about palm trees, you will love this garden. It’s so special to see so many palmtrees together and so nice to have a walk in this beautiful garden.

Waka Pasi
Next to the palm garden you will find Waka Pasi. During the day you can go here for coffee, bubble tea, delicious icecream in Surinam flavours, healthy smoothiebowls or a delicious lunch and a nice walk on the boulevard. At night this is the place to go out and have a drink, i never felt such a vibe. This is where young (and old) Paramaribo comes together in the weekend to hang and chill.

Blauw Grond
The only place you go to for just one special dish: Saoto soup. Ofcourse, the rest of the dishes at these small restaurants in this Javanese neighborhood are also delicious. But the best Saoto soup in the whole of Paramaribo can be eaten here (just ask the locals if you don’t believe me ;)!). Don’t expect cozy restaurants, Surinam people rather eat at home and come here for take-out. But trust me, it doesn’t matter how the restaurants looks, when you enjoy all the amazing food they sell.

Central Market
That the locals eat mainly at home, is visible due to the fact that the central market is open 6 days a week. In this big hall they sell, besides fresh veggies, fish and meat, delicious Pom sandwiches (for less than an euro) in the small restaurant on the backside of the hall. Unfortunately i only brought handluggage, or else i would have taking some dried fish and shrimp home with me. You can also buy jewelry and clothes here.

Roopram
As in Amsterdam it’s mostly MacDonalds on every street corner, in Paramaribo it’s mainly Roopram. The difference, you don’t get fastfood here, litteraly and figurely speaking, as you do have to wait. But trust me, the roti is worth the wait. And happy me, as you can choose your own plate (so no stringbeans for me). And no the inside interior will never win an aesthetic award. So just stop noticing it but focus on the amazing flavours!

Dolphine Sunset Tour
My bucklist thing dream came true here. I always want to see dolphins up close but not trained or in captivity. So i booked at Orange Suriname the Sunset tour and for not even €30 euro you make an amazing boattrip on the Surinam river where you can spot Guiana dolphines (these dolphines are light grey and pink) in the wild. The dolphines are curious, so they come up regularly close to the boat. Ofcourse also just to breath, but they are not scared of the boats, so the change to spot a few during your tour is pretty high. Besides dolphin spotting, you will also visit a former plantation and enjoy a gorgeous sunset on the way back. Oh and this foodie was very happy with the delicious eggrolls and baked banane, which are served along with drinks during this tour. But honestly, this time the dolphins really steal the show! 😉

Brownsberg watervallen
I got a lot of comments when i said i was mostly in Surinam for the food. As i just HAD to go see the inland. So okay, i booked another tour at Orange Suriname to Brownsberg. Regret? Haahahah, definetly not! Just the trip to the plateau was a whole adventure by itself. You litterally drive through jungle and our amazing guide showed us all the beauty surrounding us, and the bus got stopped when there were monkeys swinging from the trees. When i said i had no clue what to expect from Suriname, this was the least thing i had expected. I was in the middle of Jungle book, with vines and all…oh and with horrible stinging flies. The only minus. But believe me, you will put up with them when you see the view from the plateau. But also when you take the walk trhough the jungle down to the waterfall to take a refreshing shower. Now i get why Surinam people are so proud of the inlands, it’s untouched and sooo green. So yes, you HAVE to book a tour for a day or a few days at a beautiful resort.

Healthy Community
Last but not least…delicious healthy breakfast can be found at Waka Pasi at Healthy Community. They serve the best and fresh smoothiebowls with the most exiciting flavour combinations. Rather on the go, a smoothie is blended up in a minute. And don’t forget a bag of homemade cookies on your way out!

Suriname really surprised me, i felt so welcome, i didn’t regret at any moment that i did this trip last minute. And i’m so sure i will be coming back here more often! Before coming the foreign affairs site in the Netherlands warned me about my safety, among others a comment that you can’t walk the streets alone during the day. Ofcourse when traveling it’s always good to keep your guard up, however this is counts for every country (including our own), but at no point have i felt unsaf in this beautiful country. And yes, even as woman alone, without a bodyguard or hiding my money in my bra, underwear or which weird other tricks they recommend, i had a great time making my daily 10.000 steps during the day. As all that delicous food also needed to be burned off ;)!

Oh and again, the food culture is mainly based on eating in and take out. The most restaurant don’t look really nice because of this, but if you travel a lot, you know that the best local food is sold under fluorescent lighting. If you prefer a more luxurious atmosphere, there are enough gorgeous restaurants. For example, Bistro Brwni. And during Gastro Wiki (restaurant week) fromn 21 till 27 November you can enjoy a special menu here and at several restaurants in Paramaribo.

2 thoughts on “10 places to visit in Suriname

  1. Super leuk! Bezoek volgende zeker ook The Candle
    Bar Su voor het maken van een unieke en frisse
    botanische geurkaars op maat onder het genot van
    een drankje en leuke sfeer🇸🇷😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *