Besparen op reis / saving on your trip

Ik hou van reizen en dat is dan ook waar het meeste geld, wat ik over hou door zo zuinig mogelijk te leven, aan uit wordt gegeven. Nu heb ik dit jaar eigenlijk een ander doel maar kwamen er onverwachts twee mooie kansjes voorbij. De eerste was aan het begin van het jaar (of eigenlijk nog eind vorig jaar, ik vloog op 30 december) toen een vriendin me uitnodigde in Las Vegas en nu dus een vriendinnetje die net geëmigreerd is naar Curaçao (meer weten over emigratie, lees haar verhalen op www.tinekeveenstra.nl). Tja, en dat zijn dan toch leuke reisjes waarvoor het eigenlijke spaardoel maar al te graag wordt opgeschoven. Maar voor deze extra reisjes probeer ik toch niet al te veel geld uit te geven. Hoe ik zoveel mogelijk bespaar kun je in de tips hieronder vinden.

Vliegtickets

Uiteraard kun je veel geld besparen als je een beetje slim bent met boeken. Ik ben eerlijk, ik ben dat niet! En kan nu wel alle tips & tricks doorgeven die vaak worden gegeven (op dinsdag boeken, zoveel weken van tevoren) maar geloof me, ik heb er zoveel geprobeerd en het werd er echt niet goedkoper op. Soms zelfs duurder. Voor het ticket naar Curaçao heb ik lang gewacht om te boeken omdat ik wist dat de Werelddeals van KLM eraan kwamen maar uiteindelijk toch maar een ticket van € 410,- via Tui geboekt. Een paar dagen later kwamen de Werelddeals dan toch online en baalde ik. Maar toen ik dezelfde data intypte bleek dat ik bijna € 100,- duurder was uit geweest en dat met de extra kosten voor de bagage bij Tui meegerekend. KLM was ook nog sneaky om 2 dagen voor de werelddeals online gingen de ticketprijzen te verhogen, zodat je uiteindelijk i.p.v. de € 100 korting die ze je voorhouden maar € 2,- korting kreeg. Dus ja, daar trap ik dus ook niet meer in. Maar goed, ik boek al jaren bij vliegwinkel.nl en ben daar heel tevreden over. Overigens loont het dan wel om regelmatig de site te checken voor nieuwe prijzen. (zo houd ik een max. prijs aan voor wat ik voor het ticket wil betalen en als er een aanbieding voorbij komt die daar ver onder zit, boek ik direct). Wie wel weet hoe je het meeste bespaart op je tickets, is Jelmer de Boer en hij is nu bezig met een nieuw boek wat precies daar over gaat. Dus wellicht is dat een boek wat binnenkort op m’n To Read-lijstje komt om op de toekomstige reisjes nog net wat meer te besparen.

See, buy, Fly of wel, taxfree shoppen

Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Is het echt goedkoper? Soms wel en soms niet. Maar sinds ik reis, heb ik eigenlijk nog nooit de volle prijs voor m’n parfum betaald. Om nu echt even te kijken of het veel scheelt, heb ik van tevoren de prijzen opgezocht van m’n lievelingsparfums (Chanel no. 5 & Black Opium van Yves Saint Lauren). En wat bleek…..ik heb bij elkaar €22,10 bespaart en nog een extra bodylotion gescoord van Yves Saint Lauren. De prijzen van de Douglas waren ook aanbiedingen dus als je de niet-aanbiedingsprijs van Douglas aanhoudt dan is de besparing nog hoger.

Vroeger was voor mij terugreizen uit Amerika echt zo fijn, want wow, dat scheelde nogal op de sloffen sigaretten. (inmiddels bespaar ik meer door helemaal niet meer te roken ;)!!!). Al waren parfums daar dan weer duurder dan in Nederland. Maar het loont in ieder geval om er achter te komen wat waar goedkoper is om mee te nemen van de Tax Free afdeling, vooral als het iets is wat je vaak gebruikt.

Verblijf

Okay, nu heb ik met de afgelopen 2 reisjes wel heel veel geluk dat de verblijfkosten me helemaal niks kostte, maar over het algemeen bespaar ik hier dus niet op. Ik bedoel, ik ga (meestal) maar 1 x in de 2 jaar op reis (op wat Europese tripjes na) en dan wil ik gewoon luxe. Dat klinkt vreemd voor iemand on a budget maar door m’n gezondheid moet m’n hotel gewoon aan wat “eisen” voldoen en 1 ervan is een zwembad voor de dagen dat m’n energie te laag is. Daarnaast reis ik meestal alleen en is veiligheid voor mij erg belangrijk. Daar betaal ik dan ook graag wat extra voor, door in een betere buurt of voor een hotel met beveiliging te kiezen. Overigens kan het soms wel enorm schelen om niet persé een hotel te kiezen te midden van “waar het allemaal gebeurd”. Zo had ik in Miami echt een geweldig hotel met zwembad en liep je zo het strand op en betaalde ik stukken minder (besparing van zeker €100 per nacht) dan de hotels die echt in South Beach lagen. Echter met een taxi was ik er binnen 10 minuutjes en om eerlijk te zijn was ik, toen ik de drukte op het strand en boulevard zag, blij dat ik in een rustigere buurt zat.

En mocht je geen problemen hebben qua gezondheid, dan zijn er zoveel goedkopere oplossingen. Airbnb’s, hostels, B&B’s of zoals eerder genoemd, hotels iets verder buiten het centrum of hippe buurt.

Minibars

Nouja, niet om deze leeg te eten/drinken natuurlijk want dan ben je wel heel duur uit. Maar wel om leeg te halen en je eigen eten in te bewaren. Zo had ik zelfs in een hotel gewoon een lege koelkast staan. Superhandig om zelf yoghurtjes, gesneden fruit en water in te koelen. Tenzij het bij de hotelkamer in zit, boek ik eigenlijk nooit m’n ontbijt bij m’n verblijf. Liever ga ik zelf op zoek naar leuke ontbijtplekjes en voor de dagen dat ik liever ‘s ochtends nog wat langer in bed hang is het dan dus heel handig om zelf iets in de koelkast te hebben. Plus het scheelt nog eens heel erg in de portemonnee. Is het niet mogelijk om de minibar te gebruiken dan zijn er altijd nog andere oplossingen voor “ontbijt”, zoals een muesli reep of fruit wat niet in de koelkast hoeft zoals bananen of appels.

Picknick

En wat voor het ontbijt geldt, kan natuurlijk ook voor lunch of diner. Al die etentjes buiten de deur zijn natuurlijk hartstikke gezellig, maar voor je portemonnee iets minder. Vooral als je op de rekening opeens ook nog tax en 10 tot 20% fooi ziet staan. En hoe leuk is het om een lokaal bakkertje binnen te lopen voor verse broodjes, de supermarkt/slager/delicatessenwinkel voor wat heerlijk beleg, fruit, salades en wat te drinken en in een stadspark of op het strand te genieten van een heerlijke picknick voor een fractie van de prijs op het terras. En mocht je een eigen appartement of bbq op de camping hebben, wat is dan lekkerder dan verse vis te halen bij de vismarkt.

Vooraf online boeken

Zo kreeg ik ooit de tip om een tour online te boeken voor het paleis van Versailles. Niet alleen was ik goedkoper uit, kreeg ik een tour met een kleine groepje mensen in ruimtes waar je anders nooit komt maar extra fijn, stond ik niet uren in de rij om eindelijk het museum in te komen. Deze zomer gingen m’n ouders een dagje naar Barcelona en kreeg ik opeens een telefoontje. Of ik kaartjes online wou regelen voor de Sagrada Familia. Ook hier waren ze online goedkoper en stonden ze niet urenlang in de rij. Dus ga je ergens heen waar je van te voren al weet dat je een zeer toeristische attractie wilt bezoeken, kijk dan vooraf online voor leuke deals.

Cadeautjes/souvenirs

Na je vakantie een babyshower, verjaardag, of andere feestelijke gelegenheid waar je niet zonder cadeautje kan aankomen. Wat ik vaak doe is tijdens m’n vakantie op zoek gaan naar iets leuks en dan bedoel ik niet een standaard souvenir (al zijn sommige nog steeds erg leuk) maar bijvoorbeeld iets handgemaakt op een leuk marktje, een fles van de lokale drank (of met korting op het vliegveld) of een kookboek met lokale gerechten voor die vriendin die gek is op koken. Meestal ben je stukken goedkoper uit en vooral een stuk origineler.

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere manieren om je vakantie zo goedkoop mogelijk te houden, bijvoorbeeld zelf je eten voor in het vliegtuig mee te nemen als een maaltijd niet inbegrepen is (overigens sowieso een aanrader want het smaakt altijd beter dan wat je geserveerd krijgt onderweg), in plaats van een strandbedje huren, je eigen handdoek meenemen en gewoon op het strand gaan liggen (maar zo’n strandbedje ligt toch echt wat lekkerder), een appartement boeken met keuken en zelf al je maaltijden bereiden (maar dan mis je toch wat van die heerlijke lokale gerechten), maar het belangrijkste is toch wel genieten van je welverdiende vakantie. Dus bespaar voor de reis thuis gewoon wat extra op je boodschappen en dagelijkse uitgave (zie blog) en wie weet hou je zelfs geld over na je reis….of boek je gewoon toch dat 5 sterren hotel ;)!

English version:

I love travelling and that is where most of my money, that i save by living on a budget, gets spend on. I actually had a different saving goal for this year but than i got two unexpected chances for travelling. One was in the beginning of this year (or actually end of last year as i flew on December 30) when a friend invited me to Las Vegas and now a friend who has just emigrated tot Curacao (want to learn more about emigration, read her stories on www.tinekeveenstra.nl). Well who can resist chances like that, so i was more than happy to move my actual saving goal a bit. But i do try not to over spend on these extra trips. How i save as much money as i can, just read my tips below.

Airfare

Ofcourse you can save a lot of money when you are smart about booking your trip. To be honest, i’m not! I can now give you all the tips & tricks i have heard (booking on Tuesday, so many weeks before the trip) but believe me, i have tried many of them and it didn’t really got cheaper. Sometimes even more expensive. For the ticket to Curacao i had waited a long time to book as i knew KLM would have their Worlddeals around september but eventually booked a ticket at Tui for €410,-. A few days later i got a mail that the World deals were online and i could kick myself in the head. But when i looked for the exact same dates, i would have costs almost €100,- more and that’s even with the extra luggage costs at Tui. KLM was sneaky enough to raise the prices 2 days before the Worlddeals went online, so instead of the mentioned €100 discount, eventually you just saved €2. So not going to fall for that one again. Anyway, i have always booked through vliegwinkel.nl and am very happy with them. It does pay off to check the site regularly for new prices. (i always have a max price what i want to pay for my ticket and when an offer comes by that’s lower, i book it right away). Who does know how to save money on tickets is Jelmer de Boer and he is now in the process of writing a new book about that subject. So that’s a book that is definetly going on my To Read-list to save some more on future trips.

See, buy, Fly aka taxfree shopping

Opinions are divided on this subject. Is it really cheaper? Well, sometimes it is, sometimes it isn’t. But since i started travelling i never paid full price for my parfum. To take a test, i decided to check out the prices on forehand of my favorite parfums (Chanel no. 5 & Black Opium van Yves Saint Lauren). And guess what… i saved €22,10 and scored an extra bodylotion of Yves Saint Lauren. The prices of Douglas were also sale prices, so if i had done the test with the non-sale prices, i would have saved a lot more.

When in the past i would travel back from the States i was so happy, as wow, the prices on cigarettes were so low (nowadays i save a lot more by not smoking at all ;)!!!). Although parfums were a lot more expensive in America than in The Netherlands. So as you can tell, you could save a lot by finding out what is cheaper where to bring back for the Tax Free department, especially when it’s something you use a lot.

Stay

Okay, last 2 trips i have been very lucky that my stay didn’t cost me anything, but in general it’s that last thing i try to save on. I mean, i (ussually) go on a big trip once every two years (apart from some Europe city trips) and than i really want to enjoy my stay. This might sounds weird for someone on a budget, but because of my health i have a few “requirements” my hotel has to have and one of them is a pool for days i’m low on energy. Besides that i travel mostly alone and safety is very important tot me. So i pay a little extra for that, by staying in a good neighborhood or to chose a hotel with a security guard. However, how you can save a lot of money is to choose a hotel that is not in the middle of “where it’s all hip & happening”. I had an amazing hotel in Miami with a pool and you could walk right onto the beach and paid a lot less (atleast €100 per night) than staying at the hotels in the middle of South Beach. However, it only took less than 10 minutes to get there by taxi and to be honest, when i saw how busy the beach and boulevard were, and i was happy to stay at a quieter place.

And when you don’t have health issues, there are so many cheaper solutions. Like Airbnb’s, hostels, B&B’s or as mentioned before, stay a little further away from the center or trendy neighborhood.

Minibars

Ofcourse not to eat/drink the stuff in it, as that’s sooo expensive. But empty it out (put the content in a cupboard) and keep your own food in it. I even had a hotel that provided an empty fridge. So nice to keep your own yoghurts, cut fruit and water cool. Unless it’s included in the hotelroom price, i never book breakfast during my stay. I rather search for nice breakfast hotspots in the area and for the days i like to stay i little longer enjoy the hotel bed, it’s comes in handy to have something in that fridge. Plus it saves so much money. If it isn’t possible to use the minibar than there are always other solutions for “breakfast, like granola bars or fruit that you don’t have to keep in the fridge like banana or apples.

Picknick

And what goes for breakfast also counts for lunch or diner.All those diner out are lovely but not so much for your budget. Especially when you get a check without realizing you also need to pay tax or a 10 to 20% tip. And how much fun is it, to go to the local bakery for freshly baked bread, the supermarket/butcher/specialty store for some fresh meat, fruit, salads and some drinks and enjoy a delicious picknick in a city park or on the beach for only a small part of the prices you pay on a terrace. And if you have your own appartment or a bbq on a campsite, how delicious is it to get some fresh fish from the local fishmarket.

Online booking

I once received some advice to book a tour online for the palace of Versailles. Not only did it save money, i went on a tour with a small group of people and they showed us places in the palace that you don’t get to see when you go on your own and the best part, i didn’t have to wait for hours in line for the musea. This summer my parents decided to go to Barcelona for a day and i got a phonecall. If i could book the tickets online for the Sagrada Familia. And yes, these were also cheaper and they didn’t have to wait in line for hours. So if you know you are going somewhere where you want to visit a touristic attraction, look beforehand online for good deals.

Gifts/souvenirs

Having a babyshower, birthday or other kind of party that requires a gift. I often look on my vacation for gift and than i don’t mean the regular souvenires (although some can be really fun) but maybe something handmade on a cute market, a bottle of local alcohol (or buy it taxfree at the airport) or for example, a cookingbook with local recipes for that friend who loves to cool. Not only are somethings a lot cheaper, it’s also a more original gift than the one from back home.

Ofcourse there are lots of way to stay on a low budget during your vacation, like bringing your own food for on the plan when a meal isn’t included (which is wise anyway as it always tastes better than what you get served in the plane), instead of renting a beachbed, bring your own towel for the beach (but honestly those beds are so comfortable), or book an appartment with a kitchen so you can prepare all your meals yourself (but than you miss out on all those delicious local flavours), but most important is to enjoy your well earned vacation. So just save up a little extra before your trips by saving on your grocceries and daily expensive (see blog) and who knows, you might have money leftover after your trip…or you can just book that 5 star hotel ;)!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *