Curacao, one happy healthy Island

Terwijl ik in Amerika nog ging voor burgers & fries (en donuts, milkshakes, Oreo’s, Milkduds, M&M’s en eigenlijk alleen maar fat & fastfood) en daarna nog maanden moeite had om weer gezond te doen, besloot ik het voor deze reis anders aan te pakken en op zoek te gaan naar alle healthy spots op het eiland. En met resultaat, want ik kwam 1,5 kg lichter terug en heb voor het eerst geen moeite om back on track te blijven. Binnenkort ook naar Curacao, dan mag je deze gezonde maar vooral leuke spots niet overslaan.

Healthy Food

Hofi Cas Cora

Met een adembenemend uitzicht genieten van de lekkerste gerechten die vers van het land worden gehaald is Hofi Cas Cora echt een plekje wat je niet mag overslaan. Deze familieboerderij staat in het teken van van lokale producten en homegrown en het farm to table concept is dan ook uniek op het eiland. Wij gingen voor een heerlijke lunch met o.a. kaneel pompoen waffels, pompoensoep en quesadilla (vriendinnetje) en ik nam als toetje een heerlijke verse mangotaart. Daarna bleven we heerlijk op het terras genieten van het weer en het uitzicht terwijl er rondom het landhuis een Vegan market werd opgezet. Want behalve voor heerlijk eten kun je bij Hofi Cas Cora ook terecht voor yoga, vlooienmarkten, vegan feestjes en ander leuks. Volg ze op Facebook voor een agenda en zie zo wat er tijdens jouw vakantie te doen is. Is er een Vegan Food Fest dan zou ik zeker even langs!

Hofi Cas Cora, open van vrijdag t/m zondag voor ontbijt en lunch (kijk op FB voor openingstijden want deze verschillen per maand), adres: Landhuis Cas Cora, Reigerweg z/n, 00000 Willemstad

Max and Bee Juicery

Boven op een heuveltje vindt je huiskamer restaurant Max and Bee Juicery. Gerund door broer en zus verwacht je ook niet anders dat alles met liefde wordt bereidt. En die verwachting wordt meer dan waar gemaakt. Heerlijke gezonde en pure gerechten met de echte Caribbean flavor en unieke smaakcombinaties. Wat dacht je van bakbanaanchips met een bietenketchup of een heerlijke zoete aardappelburger. En uiteraard staan er heerlijke gezonde smoothies en sapjes op het menu. Je kan op het gezellige terras genieten van al het lekkers of binnen in een knusse huiskamer. Oh en alle gerechten zijn ook nog eens Instagram waardig, net als het interieur. Het enige nadeel: het is moeilijk kiezen van de menukaart, want alles klinkt even lekker.

Max and Bee Juicery, open van dinsdag t/m vrijdag van 7.30 tot 15.00 en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, adres: dr. w.p. maalweg 20, Willemstad

Paletas Curacao

Geen restaurantje maar volg ze op Facebook om te weten op welk marktje ze staan of waar ze te krijgen zijn, want deze homemade ijsjes moet je geproefd hebben. Zo was ik al fan voor ik het überhaupt geproefd had door de lekkere plaatjes die voorbij kwamen op Facebook, maar nadat ik er eentje geproefd had, wou ik ze eigenlijk allemaal proberen. Ik nam de Pina Colada en die was perfect voor een hete namiddag op het Vegan Fest bij Hofi Cas Cora. (en als je de lach op m’n gezicht ziet, dan weet je ook gelijk waarom je deze ijsjes moet proberen).

Caribbean Spice girl

Helaas zaten we al veels te vol na de lunch bij Hofi Cas Cora, want de groentefrietjes van Caribbean Spice girl en de zwarte bonenburger met papaya ketchup zagen er wel heel lekker uit. Geen restaurantje maar wel een eigen catering bedrijf, kookboek en kookworkshops. Volg Carribean Spice Girl op Instagram of Facebook (Spice Girl-Caribbean flavors with a twist) voor events of boek een kookworkshop om die echte Caribbean gerechten met een moderne twist zelf te leren koken. Geen tijd, het kookboek (waar ik binnenkort zelf ook mee aan de slag ga) is natuurlijk verkrijgbaar op het eiland, maar ook lekker handig bij Bol.com.

Noosh

Waar ik op schiphol nog een zak Haribo voor in het vliegtuig mee pakte, was dat op Hato wel anders. Na een vrij gezonde vakantie had ik echt geen zin in zoet. Gelukkig verkoopt Noosh hun superfood mixen en gezonde snacks op het vliegveld en kon ik zo genieten in het vliegtuig van een tropical noten & zaden mix die niet alleen vulde maar ook nog eens heel erg lekker was. Gelukkig had ik nog wat over voor in de yoghurt terug in Nederland. Noosh is te vinden op Facebook en o.a. op Hato Airport, Van den Tweel supermarkt, Vreugdenhil supermarkt en Amazia Cafetaria.

Extra tip: Vita (vegetarisch restaurant)

Helaas dicht op het moment dat ik hoopte hier nog even langs te kunnen maar deze tip kreeg ik op het Vegan Fest bij Hofi Cas Cora en na het opgezocht te hebben op internet wel echt een aanrader als je vegetariër bent (ook als je dat trouwens niet bent want de gerechten zien er echt prachtig uit). Misschien niet helemaal low budget maar tja, hoe vaak kom je nou op Curaçao en kun je genieten van heerlijke vega gerechten met een prachtig uitzicht op zee.

Vita, open maandag t/m zaterdag voor lunch (12.00 tot 14.00) en avondeten (18.00 tot 22.00), adres: Pietermaai, Willemstad. 

Healthy Body

Alive Body Care

Dom als ik was, vergat ik me in te smeren met muggenspray en zelfs met zonnenbrand (what was i thinking!). Gelukkig stond Alive op de Vegan Food Fest bij Hofi Cas Cora en kon ik de pijn verlichten met hun heerlijke body zalf. Deze natuurlijke smeersels voor je lijf ruiken heerlijk naar de tropische geuren van het eiland. Daarnaast bevatten de producten ook nog eens groene thee wat verlicht en turmeric (kurkuma) wat bekend staat ontstekingen tegen te gaan. En dat was ook te voelen want zodra ik het aanbracht op m’n, nog al jeukende, muggenbulten was de irritante jeuk over. Daarnaast nog eens superleuk als souvenir mee te nemen om thuis nog een beetje na te genieten van het eiland en voor de prijs hoe je het niet te laten. Met minder dan € 3,50 per potje maakte je dit meisje on a budget wel heel erg vrolijk. Benieuwd geworden, volg Alive Body Care op Facebook om te kijken waar ze staan met een kraam tijdens je vakantie of stuur ze een berichtje.

Healthy activities

Sporten met 30 graden is misschien niet helemaal aan te raden maar deze activiteiten mag je niet overslaan als je op Curacao bent.

Christoffel berg

Dat ik dit ooit zelf op een To Do lijstje zou plaatsen had ik een paar jaar geleden niet kunnen bedenken maar oh wat ben ik blij dat ik m’n levenstijl heb omgegooid, want WOW, wat was dit onwijs gaaf! De tocht maar dan ook vooral het uitzicht op de top. En ja, je gaat echt naar het puntje van de berg en behalve een paar verfstrepen die de route uitstippelen en wat strategisch neergelegde kleine steentjes voor grip is deze berg verder volledig ongerept. En dat is wel een wat andere uitdaging dan de bergjes die ik in het verleden heb “beklimt” die met hekjes en touwen afgezet waren. Maar wat een uitzicht!!!!!

Ben je een Fitgirl of boy dan is deze berg met (maar) 372 m een leuke en pittige uitdaging. Niet echt sportief maar wel willen genieten van het mooiste uitzicht van Curaçao, dan moet je vooral beschikken over een dosis doorzettingsvermogen en zeker een sportieve buddy meenemen. Want omhoog lijkt al een uitdaging maar omlaag is nog veel moeilijker en de kans op verzuring kan dan ook makkelijk optreden en dan is wat hulp wel fijn.

De berg mag ook maar tot 10.00 uur beklimmen en na 13.30 is toegang tot het park verboden. Dit is niet zo maar, met die hitte is kans op uitdroging en oververhitting erg groot. Het park opent om 7.30 uur en het is dan ook aan te raden je tocht dan te beginnen. En neem genoeg water mee, aangeraden wordt 2 liter en wat (gezonde) snacks zoals bijvoorbeeld een meuslireep.

Christoffel berg (gelegen in National Park, Cristoffel park), adres: Westpunt, volg de borden. De ingang waar je de kaartjes koopt is gevestigd op Savonet plantation complex. Prijzen: Nafl 25,- of $ 14,50 

Suppen of ook wel paddleboarden genoemd (via Sup Curacao)

Op zoek naar een sportieve maar vooral ook leuke activiteit, dan moet je echt gaan suppen of paddleboarden op de Spaanse wateren. Niet alleen een goede workout voor je core maar ook leuk om even een hele andere plek van het eiland te zien. Je gaat met een bootje richting de mangrove waar de planken liggen en na een goede uitleg volg je de instructeur voor een heerlijke workout op het water. Je stopt nog even voor een pauze in het midden van de mangrove waar de instructeur je ook nog wat informatie over deze mooie plek op het eiland geeft. Tip: smeer je of heel goed in of doe een shirtje aan want de zon schijnt hard en in combinatie met het op het water zijn kun je snel verbranden.

Boek bij Sup.curacao een tour via supcuracao.com voor $ 49,-.

Snorkelen

Uiteraard kun je ook prachtig duiken op Curacao maar heb je je Padi (nog) niet of blijf je liever wat minder diep onder water dan is snorkelen behalve een heerlijke workout ook echt de moeite waard. Al die prachtige vissen van Nemo tot Dori maar ook prachtige andere vissen in de felste kleuren en dan het koraal en verdere leven onder water, daar kun je al van genieten met een snorkel op. En zonder het door te hebben zwem je zo een uurtje weg en we weten allemaal dat zwemmen een perfecte workout is voor al je spieren.

Meer leuke tips vindt je op: www.tipscuracao.nl
English version:

While i went for burgers & fries during my vacation in America (and donuts, milkshakes, Oreo’s, Milkduds, M&M’s and actually only fat & fastfood) and couldn’t get back on track for months, i decided to go into another direction for this trip and look for all the healthy spots on the Island. And not without result, i losed 1,5 kg and for the first time didn’t have any problems staying on track once i’m back. If you are going to Curacao soon, you can’t miss these healthy but mostly fun hotspots.

Healthy Food

Hofi Cas Cora

Enjoying the most delicious dishes that come straight from the land with a breathtaking view, Hofi Cas Cora is a place you can’t miss out on. This family farm is all about local products and homegrown and the farm to table concept is unique on the Island. We enjoyed a delicious lunch with a.o. cinnamon pumpkin waffles, pumpkin soup and quesadilla (my friend) and i took a delicious fresh mango pie as dessert. After that we enjoyed the weather and view on the terrace while a Vegan market was being set up around the country house. As not only can you eat delicious food at Hofi Cas Cora but they also organize yoga, fleamarkets, vegan fests and other fun events. Follow them on Facebook for the agenda and see what’s going on while you are visiting. And if the Vegan Fest is on, drop by for sure!

Hofi Cas Cora, open from friday till sunday for breakfast and lunch (check FB for opening times as they may differ per month), address: Landhuis Cas Cora, Reigerweg z/n, 00000 Willemstad

Max and Bee Juicery

On top of a hill you’ll find living room restaurant (dutch for cosy homelike restaurant) Max and Bee Juicery. Run by a brother and sister you can not but expect everything to be made with love. And that expection is more than met. Delicious healthy and pure dishes with real Caribbean flavor and unique flavor combinations. What about plantain chips with a beet ketchup or a delicious sweet potato burger. And ofcourse there are some deliciously healthy smoothies and juices on the menu. You can enjoy your food on the nice terrace or inside the cosy livingroom. Oh and all the dishes are very IG worthy, just like the interior. Only downside: it’s hard to choose from the menu as everything sounds so good.

Max and Bee Juicery, open from tuesday till friday of 7.30 till 15.00 and on saturday from 10.00 till 17.00 hour, address: dr. w.p. maalweg 20, Willemstad

Paletas Curacao

No restaurant but follow them on Facebook to find out which market they are at or where they are available, as you just have to taste this homemade icecream. Even before tasting i was a fan because of all the cute pictures on Facebook, but after tasting one, i just wanted to try them all. I had the Pina Colada which was perfect for a hot afternoon during the Vegan Fest at Hofi Cas Cora. (and if you see the smile on my face you know you just got to try these icecreams).

Caribbean Spice girl

Unfortunately we were so full after lunch at Hofi Cas Cora, because the veggiefries of the Caribbean Spice girl and the blackbean burger with papaya ketchup looked so good. No restaurant but she has her own catering company, cookbook and cooking workshops. Follow Carribean Spice Girl on Instagram or Facebook (Spice Girl-Caribbean flavors with a twist) for events or book a cooking workshop to learn how to cook those real Caribbean dishes with a modern twist. No time, the cookbook that i will try myself this week is available on the Island but also at Bol.com.

Noosh

Where i grabbed a bag of Haribo on my way over to Curacao for a plane snack, it was the opposite leaving Curacao. After a pretty healthy vacation i wasn’t really in the mood for sweets. Luckly Noos sells their superfood mixes and healthy snacks on Hato Airport and this way i could enjoy a tropical nut & seed mix in the plan which didn’t just fill me up but was pretty tasty. Luckly i had some left to top my yoghurt with once back at home. You can find Noosh on Facebook and a.o. on Hato Airport, Van den Tweel supermarkt, Vreugdenhil supermarkt en Amazia Cafetaria.

Extra tip: Vita (vegetarian restaurant)

Unfortunately closed on my last night but i got this tip on the Vegan Fest at Hofi Cas Cora and after looking it up on internet really a recommendation if you are vegetarian (and also if you are not as the dishes look amazing). Maybe not very low budget but well, how many times will you be on Curacao and can you enjoy delicious vegetarian dishes with a beautiful view on the ocean.

Vita, open monday till saturday for lunch (12.00 tot 14.00) and dinner (18.00 tot 22.00), address: Pietermaai, Willemstad.

Healthy Body

Alive Body Care

Dumb little me, i forgot to spray with bugspray and even sunscreen (what was i thinking!). Luckly Alive was on the Vegan Food Fest at Hofi Cas Cora with a stand and i could ease my pain with their delicious body cream. These all natural creams for your body smell like the tropical Island itself. They also contain products like green tea for relieve and turmeric which is known to cure inflammations. And that i could feel after rubbing it onto my, very itching, mosquito bites the irritating itch was gone. Also great as a souvenir to keep enjoying the Island smells at home and so affordable. With less than $ 3,50 per jar they made this girl on a budget very happy. Curious, follow Alive Body Care on Facebook to check which market they are attending during your stay or sent them a message.

Healthy activities

Working out with 30 degrees (celsius) is maybe not really recommended but these activities are so much fun you shouldn’t miss out on them during your stay at Curacao.

Christoffel berg

That i would every put this on my To Do list is something i could have never imagined few years ago, but oh how glad am i to have changed my lifestyle, because WOW, this is so cool! The hike but definetly the view on top. And yep you really go to the tip of the mountain and except for some paint markings which show you the way and some strategically placed pebbles for grib this mountain hasn’t been touched. And that’s a different challenged than the mountains i have “climbed” in the past which were all about safety and fenches. But what a view!!!!!

If you are a Fitgirl or boy this mountain of (only) 372 m is a fun and good challenge. Not really sporty but want to enjoy the best view of Curaçao, you must have a big dose of perseverance and company of an active buddy. As going up might seem like the challenge, going down is even harder and the change of acidification of your muscles can easily occur and a little help would be nice than.

You can only go up the mountain untill 10.00 uur and the park is prohibit to enter after 13.30. This is for a good reason, with the heat chances to dry out or getting overheated may occur. The park opens at 7.30 and i recommend to start your hike than. And bring enough water, they recommend 2 liters and some (healthy) snacks like a granola bar.

Christoffel mountain (is situated at National Park, Cristoffel park), address: Westpoint, follow the roadsigns. The entrance where you can buy the tickets is at Savonet plantation complex. Prices: Nafl 25,- or $ 14,50

Sup or also known as paddleboarding (with Sup Curacao)

Looking for an active but mostly fun activity, you should really go supping/paddleboarding on the Spanish Waters. Not just a great workout for your core but also fun to see a different part of the Island. A little speedboat brings you to the mangroves where the boards are lined up and after a good instruction you follow the instructor for a great workout on the water. You have a little break in the middle of the mangroves which the instructor also gives you information about this beautiful spot on the Island. Tip: put on a lot of sunscreen or wear a shirt as the sun is hot and in combination with the water you can burn easily.

Book at Sup.curacao for a tour through supcuracao.com for $ 49,-.

Snorkeling

Obviously Curacao is the place to be to dive but if you don’t have your Padi (yet) or rather stay more on the surface, snorkeling is except for a nice workout, really worthwhile. All those beautiful fishes from Nemo to Dori but also other bright coloured fishes and the coral and other life under water, you can all enjoy with just a snorkle. And without realizing you are swimming for an hour and we all know what a great workout swimming is for all the muscles in your body.

More fun tips can be found on: www.tipscuracao.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *