DIY: Christmas presents

Ja het is een cliché maar december is voor de meeste mensen toch wel de duurste maand van het jaar. En je wilt ook niet bezuinigen op cadeautjes voor de mensen waar je het meest van houdt, maar als je alles bij elkaar optelt wordt het toch wel een duur grapje. Maar uiteindelijk gaat het om een het gebaar en kun je zelfs met een klein budget de mensen om je heen laten weten dat je ze waardeert. En als je een beetje creatief bent, maak je een cadeautje wat misschien nog wel persoonlijker en leuker is dan een kant & klaar cadeautje uit de winkel.

Hierbij wat tips voor leuke cadeautjes voor foodies en non-foodies:

Foodies cadeautjes:

Warme chocolade melk mix

Benodigdheden:

(Weck)pot (bij Ikea en Xenos hebben ze goedkope leuke potten)

Zak kant & klare chocolademelk mix

Eventueel suiker

Marshmallows

Klein flesje drank naar keuze

Touwtje/ijzerdraadje

Mooi lint

How to:

Vul de (weck)pot met een laag chocolademelkpoeder, dan een laagje suiker, nog een laag chocolademelkpoeder en herhaal naar eigen keuze. Eindig met de marshmallows. Hang het flesje drank met een ijzerdraadje of touwtje aan de pot en eindig met een leuke strik.

Homemade cranberry saus

Benodigdheden:

Weckpotje

Recept voor cranberry saus, bijv:

Cranberries (340 gram)

150 ml jus d’orange

1 eetlepel (kokosbloesem)suiker

1 theelepel kaneel

How to:

Maak de cranberry saus:

Doe de cranberries in een pan en voeg de jus d’orange, kaneel en (kokosbloesem)suiker en roer goed door elkaar. Laat het mengsel rustig aan de kook komen en blijf roeren. Wacht tot de cranberries zijn opgebarsten. Te weinig vocht, voeg er een scheutje water bij en laat nog even sudderen. Als ze zacht zijn, kun je eventueel met een stamper de cranberries nog wat fijner maken.

Doe de saus in een weckpotje. Hang er een leuk kaartje aan met bijv. Homemade Cranberry sauce. Leuk om te geven als je uitgenodigd bent voor het kerstdiner bij familie of vrienden.

Homemade pindakaas

Benodigdheden:

Keukenmachine

Ongezouten pinda’s (of andere noten naar keuze)

Eventueel notenolie

Smaakmakers naar keuze, bijvoorbeeld kaneel, honing, gember, sambal, etc.

How to:

Doe de noten in de hakmolen van je keukenmachine. Eerst zullen de noten verkruimeld worden maar na ongeveer 10 minuten komen de oliën van de noten vrij en zal het een smeuïge massa worden. Voeg dan de smaakmakers toe. Zelf vindt ik maple syrup erg lekker. Ook een fijne combi, honing en sambal voor als je van pittig houdt. Doe dit in een leuke pot en hang er een leuk kaartje aan of maak een mooi label met daarop de smaak pindakaas.

Homemade christmas granola

Benodigdheden:

Grote pot

Recept voor granola, bijvoorbeeld:

150 gram havervlokken

100 gram ongezouten hazelnoten/walnoten

50 gram zaden/pitten naar keuze (bijvoorbeeld zonnebloempitten of lijnzaad)

4 eetlepels maple syrup

2 eetlepels gesmolten kokosolie

Snufje zeezout

2 volle theelepels gemberpoeder (of kaneel)

2 handjes gedroogde cranberries

Eventueel stukjes witte chocolade

How to:

Verwarm de oven op 160 graden.

Mix alle droge ingrediënten behalve de cranberries en chocolade door elkaar in een grote kom. Doe er vervolgens de maple syrup en gesmolten kokosolie bij en meng goed. Spreid het haver/notenmengsel over een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet in het midden van de oven en bak zo’n 40 minuten. Roer af en toe om zodat alles even knapperig wordt. Zet de oven uit en laat het de granola volledig afkoelen in de oven. Meng er als deze volledig is afgekoeld de cranberries en eventueel chocolade doorheen en doe het in een grote pot met een leuke label eraan.

Kruidenmixen

Leuke kleine potjes

Verschillende kruiden

How to:

Leuk voor de bbq gek of keukenprins deze wat stoere spice mixen. Voeg alles samen in leuke potjes met een label eraan waar het lekker bij is:

Blackened Spice

Lekker voor vis en kip:

1 theelepel pepper

½ theelepel cayennepeper

1 ½ theelepel zout

1 lepel paprikapoeder

1 ½ theelepel knoflookpoeder

1 ½ theelepel gedroogde tijm

Mexicaanse kruidenmix:

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel zout

2 theelepels komijnpoeder

1 theelepel hete chilipeper

3 eetlepels paprikapoeder

Southwestern Pork rub:

Lekker voor bij…uhhh varkensvlees 😉

2 theelepels knoflookpoeder

2 theelepels oregano

2 theelepels uienpoeder

1 lepel zwarte peper

4 lepels bruine suiker

2 lepels chili poeder

1 lepel gerookte paprikapoeder

4 ½ lepel zout

4 theelepels komijnzaad

Non Foodies cadeautjes:

Gevulde weckpot

Benodigdheden:

Weckpot

Glazen waxinehouder (goedkoop te krijgen bij de Ikea)

Nepsneeuw (te krijgen bij hobbywinkels)

Hulst of dennentakjes of conifeertakjes

Eventueel dennenappel en touwtje/lint

How to:

Zet de waxinehouder met kaarsje in het midden van de pot. Vul de pot voorzichtig met een laagje nepsneeuw rondom het waxinehoudertje. Voeg de takjes hulst,dennentakjes of conifeertakjes toe. Bindt eventeel aan de sluiting van de weckpot met een mooi touwtje of lint nog een takje en een dennenappel.

Waxinelicht houder/Lantaarntjes

Benodigdheden:

Blikjes (van bijvoorbeeld groenten/vruchten/saus)

Combinatie tang (tang met platte kop)

Hamer

Spijker

Ster uit papier

Watervaste stift met dunne punt

Eventueel ijzerdraad

How to:

Spoel de blikjes goed uit. Maak de rand waar het blik geopend is minder scherp door met de combinatietang er langs te gaan en alles goed plat te drukken. Dit is belangrijk om straks zonder sneetjes je waxinelichtje erin te kunnen plaatsen. Plak het patroon op het blikje en zet met de stift kleine stipjes waar je gaatjes wil hebben, niet te dicht bij elkaar. Plaats iets in het blik zodat het blik niet vervormd als je er op slaat met de hamer. (bijvoorbeeld steen of hout) en zet de spijker op de stipjes en sla een gaatje erin met de hamer, doe dit het hele patroon. Eventueel zou je aan de zijkant bovenaan het blik nog 2 gaatjes kunnen slaan en daar een ijzerdraadje doorheen kunnen spannen zodat je de lantaarntjes kan ophangen (bijvoorbeeld buiten in een boom).

Candy Cane body scrub voor in bad of onder de douche

Benodigdheden:

Leuke pot

2 kommen

2 koppen suiker, liefs zo grof mogelijk

1/4 kop amandelolie

2 druppels rode kleurstof of kersensap

8 tot 10 druppels pepermunt olie

1 candycane ter decoratie

Strik ter decoratie

How to:

Vul elke kom met een kop suiker. Verdeel de amandelolie over beide kommen en roer door de suiker. Doe in 1 kom de kleurstof en pepermuntolie en roer goed.

Doe de suikerscrub in laagjes in een leuke pot. Handig om een tuitje te maken met wat papier zodat de suiker goed in de pot glijdt. Sluit de pot, doe er een leuke strik omheen en hang er de candycane aan en een leuk label.

English version:

Yes, it’s a cliché but for most people December is the most expensive month of the year. And you don’t want to hold back on buying presents for the people you love most, but when you count it all together it can be strain on your budget. But it’s the thought that counts and even with a small budget you can let the people you love know you appreciate them. And if you are a little creative you can make a present that might be a little more personal and more fun that a storebought gift.

Here are a few gift ideas for foodies & non foodies:

Foodies gifst:

Hot chocolate mis

Need:

(Mason) jar

Bag hot chocolate mix

Optional: sugar

Marshmallows

Small bottle booze (minibar size, to choice)

String/wire

Bow

How to:

Fill the (mason) jar with a layer of hot chocolate mix, than a layer of sugar, another layer hot chocolate mix and repeat to choice. End with the marshmallows. Hang the bottle booze with a string or wire on the jar and decorate with a nice bow.

Homemade cranberry saus

Need:

Mason jar (small)

Recipe for cranberry sauce, for example:

Cranberries (340 gram)

150 ml orange juice

1 spoon (coconut blossom) sugar

1 teaspoon cinnamon

How to:

Make the cranberry sauce:

Put the cranberries in a pan and add the orange juice, cinnamon and sugar and mix well. Let the mixture come to a boil and keep stirring. Wait till the cranberries have bursten open. To little juice, add a little bit of water and leave it simmer a bit. When the cranberries are soft you can mash them a little with a potatomasher to make it more a sauce structure.

Put the sauce in the mason jar. Add a nice label with for example Homemade Cranberry sauce. Nice to give if you have been invited for christmasdinner at family or friends.

Homemade peanut butter

Need:

Kitchen machine

Unsalted peanuts (or your own choice of nuts)

Optional: nut oil

Flavours to choice, for example, cinnamon, honey, ginger, hot sauce, etc.

How to:

Put the nuts in the chopper of  your kitchenmachine. First the nuts will crumble, but after approximately 10 minutes the oils will be released from the nuts and make it nice & creamy. Add than your flavours. I really like maple syrup. Some like it hot, so honey & hot sauce might be a nice combination for that person. Put it in a nice jar, add a nice card or label with the peanutbutter flavour.

Homemade christmas granola

Need:

Big jar

Recipe for granola, for example:

150 gram oats

100 gram unsalted hazelnuts/walnuts

50 gram seeds to choice (for example sunflower seeds or flax seed)

4 spoons maple syrup

2 spoons melted coconut oil

Sprinkle seasalt

2 full spoons gingerpowder (or if you prefer cinnamon instead)

2 hands dried cranberries

Optional pieces of white chocolate

How to:

Preheat the oven to 160 degrees.

Mix all dry ingredients except the cranberries and chocolate in a big bowl. Add the maple syrup and melted coconut oil and mix well. Spread the oat/nut mixture on a baking tray with greasefree paper and put in the middle of the oven, bake for approximately 40 minutes. Stire every once in a while to make sure every part is crispy. Turn the oven off and let the granola cool down completely while in the oven. Mix when it’s completely cooled off the cranberries and chocolated trough it and put in a big jar with a nice label on it.

Spice mixes

Small jars

Different spices

How to:

A nice gift for someone who loves to bbq or cooking these tough spice mixes. Add everything together in small jars and add a label which states were the spicemix is for:

Blackened Spice

Good on fish and chicken:

1 teaspoon pepper

½ teaspoon cayennepepper

1 ½ teaspoon salt

1 spoon paprikapowde

1 ½ teaspoon garlic powder

1 ½ teaspoon dried thyme

Mexican spicemix:

1 teaspoon onion powder

1 teaspoon garlic powder

1 teaspoon salt

2 teaspoons cumin powder

1 teaspoon hot chilipepper powder

3 spoons paprikapowder

Southwestern Pork rub:

Good for…uhhh pork 😉

2 teaspoons garlic powder

2 teaspoons oregano

2 teaspoons onion powder

1 spoon black pepper

4 spoons brown sugar

2 spoons chili powder

1 spoon smoked paprikapowder

4 ½ spoon salt

4 teaspoons cumin seeds

Non Foodies gifts:

Filled Mason jar

Need:

Mason jar

Glass candle holder small

Fake snow

Holly, pine branch or other winter green branches

Optional pinecone and string/bow

How to:

Put the candle holder with candle in the middle of the jar. Fill the jar with the fake snow around the candle holder. Add the green holly or pine. Optional: attach a nice branch and pinecone to the jar with a nice string or bow.

Candle holder/Lanterns

Need:

Cans (for example of veggies/fruits/sauces)

Combination tong (tong with a flat head)

Hammer

Nail

Star out of paper

Watersolid marker with small tip

Optional: wire

How to:

Rinse the cans well. Make the edge of the can less sharp by going over it with the combination tong and flatten it out. This is important as you don’t want to hurt yourself putting in a candle later on. Stick the star on the can and make little dots where you want the holes, not to close to eachother. Place something like wood/stone in the can so it won’t disform when you hit it with a hammer. Put the nail on the dots and use the hammer to make a hole, follow the whole patron of the star. Optional: on the sides on top of the can two holes where you can put a wire through to be able to hang the lanterns (for example outside in a tree).

Candy Cane body scrub

Need:

Nice jar

2 bowls

2 cups sugar (not fine sugar)

1/4 cup almond oil

2 drops of red coloring or cherry juice

8 to 10 drops peppermint oil

1 candycane for decoration

Bow for decoration

How to:

Fill each bowl with a cup of sugar. Divide the almond oil over both bowls and stire through the sugar.Add the coloring and peppermint oil to one bowl and stire well.

Pour the sugarscrub in layers in a nice jar. Tip: use a funnel made out of paper to divide it well. Close the jar, add a blow and candycane with a nice label.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *